امشب؛ آخرین ماه گرفتگی قرن ما

به گزارش وبلاگ ماریانا، روزنامه همشهری: سه شنبه شب و بامداد چهارشنبه بیشتر از نیمی از کره ماه در سایه زمین قرار می گیرد؛ آنطور که ستاره شناسان می گویند، ماه دچار گرفتگی جزئی خواهد شد. این گرفتگی جزئی 65 درصد از سطح ماه را برای چند ساعت از دید اهالی زمین پنهان می نماید و آخرین مورد تا سال1400 و شروع قرن جدید شمسی خواهد بود.

امشب؛ آخرین ماه گرفتگی قرن ما

این ماه گرفتگی در سراسر ایران و بیشتر نقاط دنیا قابل دیدن است و برای آنالیز بخش اعظم آن، مشاهده گران نیازی به وسایل یاریی رصدی ندارند. پیش از رصد آسمان شب، این نقشه راهنما را همراه داشته باشید تا برای رصد بهتر یاری تان کند.

قابل مشاهده در تمام ایران

این ماه گرفتگی جزئی در تمام ایران دیده می گردد. مثل تمام پدیده های نجومی اگر در شرایط آب وهوایی خوب یعنی دور از ابر، گردوغبار و آلودگی نوری باشید، می توانید جزئیات بیشتری را ببینید. برای عکاسی از این پدیده نیز، متخصصان عکاسی نجومی پیشنهاد می نمایند به ارتفاعات و نقاط خلوت خارج از شهر بروید؛ جایی که آلودگی نوری در کمترین حالت ممکن است. این ماه گرفتگی جزئی به جز ایران در استرالیا، آفریقا، بیشتر مناطق اروپا و آمریکای جنوبی دیده می گردد. بخش های جنوبی ایالات متحده نیز می توانند این پدیده را ببینند.

زمانبندی ماه گرفتگی

این ماه گرفتگی، جزئی خواهد بود. به این معنا که، فقط بخشی از ماه تاریک خواهد شد. گرفتگی از حدود 30 دقیقه بعد از نیمه شب امشب شروع می گردد و حدود 2 ساعت بعد به اوج خودش می رسد. به خاطر جزئی بودن این ماه گرفتگی، حتی در ساعت 2 بامداد که ماه در تاریک ترین حالتش قرار گرفته است، فقط بخشی از آن را به صورت تیره می بینید. از نظر نجومی، ماه گرفتگی از حوالی ساعت 23:10 سه شنبه به وقت ایران شروع می گردد، اما دیدن این مرحله از دریافت، با چشم غیرمسلح تقریبا غیرممکن است و آنچه برای انسان با چشم غیرمسلح دیدنی است، از 23 دقیقه بعد از نیمه شب شروع خواهد شد و تا حدود 3 و 29 دقیقه بامداد ادامه دارد.

غیرقابل دیدن با چشم غیرمسلح

  • زمان ورود ماه به نیم سایه زمین سه شنبه شب 23:10

قابل دیدن با چشم غیرمسلح

  • زمان شروع ماه گرفتگی: چهارشنبه 00:31
  • زمان کامل شدن ماه گرفتگی جزئی: چهارشنبه 02:00

خاتمه بخش قابل دیدن توسط مردم

  • خاتمه ماه گرفتگی جزئی: چهارشنبه 03:29

خاتمه کل گرفتگی

  • چهارشنبه: 4:47 دقیقه

تعریف ماه گرفتگی از نظر نجومی

ماه گرفتگی زمانی رخ می دهد که زمین بین ماه و خورشید قرار بگیرد. در این حالت، ماه در نیم سایه و سایه زمین قرار می گیرد. ماه گرفتگی فقط در حالتی رخ می دهد که ماه کامل در آسمان باشد. به عبارت ساده تر، وقتی ماه در حالت هلال قرار داشته باشد، هیچ گاه گرفتگی رخ نمی دهد. به خاطر اینکه ماه کامل تنها حالتی است که کره ماه می تواند در آسمان کاملا روبه روی خورشید قرار بگیرد.

در ماه گرفتگی پیش رو محل قرارگیری زمین، خورشید و ماه طوری بوده که زمین به طور کامل نمی تواند ماه را بپوشاند و به همین دلیل، فقط 65 درصد ماه می گیرد.

برنامه رصدی ویژه برای علاقه مندان

انجمن نجوم آماتوری ایران با همکاری شهرداری تهران برنامه ویژه رصدی را برای علاقه مندان به ستاره شناسی تدارک دیده است. در این برنامه رصدی رایگان، مردم می توانند همراه خانواده هایشان به بوستان ملت (ورودی ولیعصر)، مجاور دریاچه پارک بروند و این پدیده نجومی را ببینند. این برنامه از حوالی ساعت 23 تا زمان خاتمه دریافت جزئی یعنی حدود 4 بامداد ادامه خواهد داشت.

در این برنامه، کارشناسان انجمن نجوم آماتوری ایران هم حضور خواهند داشت تا برای رصد بهتر این پدیده به شهروندان یاری نمایند. به جز این، اگر دوست دارید از ماه گرفتگی عکاسی کنید نیز می توانید از یاری های این کارشناسان استفاده کنید. هرچند رصد با چشم غیرمسلح هم امکان پذیر است، اما امکانات رصدی پیشرفته تری نیز در پارک فراهم خواهد بود که شهروندان می توانند از آن استفاده نمایند.

منبع: برترین ها

به "امشب؛ آخرین ماه گرفتگی قرن ما" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "امشب؛ آخرین ماه گرفتگی قرن ما"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید