لغو معافیت 100 درصدی فعالیت های فرهنگی و انتشاراتی از مالیات

به گزارش وبلاگ ماریانا، بر اساس جزئیات مصوبه کمیسیون مالی دولت برای اصلاح قانون مالیات های مستقیم که در حال آنالیز و تصویب در هیئت وزیران است، معافیت مالیاتی هنرمندان، سلبریتی ها و فعالیت های هنری و فرهنگی حذف و برای آن سقف مشخص شد.

لغو معافیت 100 درصدی فعالیت های فرهنگی و انتشاراتی از مالیات

قانون مربوط به معافیت مالیاتی هنرمندان و اصحاب فرهنگ در بهمن سال 1381 به تصویب رسید. به موجب این قانون، درآمدهای ناشی از فعالیت تحت مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد در حوزه فرهنگ و هنر و انتشارات و مطبوعات به طور کامل از مالیات معاف است؛ اما نمایندگان مجلس در جلسه علنی نوبت عصر روز گذشته، در جریان آنالیز جزئیات لایحه بودجه 1400 با روی موافق به بند الحاقی 3 تبصره 6 ماده واحده مقرر کردند؛ معافیت مالیاتی فعالیت های مربوط به انتشارات یاری درسی و فعالیت های هنری از قبیل بازیگری موضوع بند (ل) ماد (139) قانون مالیات های مستقیم، صرفاً تا سقف 2 میلیارد ریال در سال قابل اعمال است و بعدازآن حسب مورد به نرخ ماده (105) یا ماده (131) قانون مالیات های مستقیم مشمول مالیات می گردد.

تصمیم نمایندگان برای سال 1400 در حالی است که سال گذشته با دستور محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه وبودجه، این بند که تمامی فعالیت های انتشاراتی و مطبوعاتی، فرهنگی و هنری دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشمول 50 درصد معافیت مالیاتی هستند، حذف شد. تصمیمی که اعلام شد به منظور حمایت از هنرمندان، یاری به بهبود صنایع فرهنگی و تقویت مشاغل فرهنگی و هنری اتخاذ شد که تأثیر مضاعف و مهمی بر سرانه مصرف کالا ها و محصولات فرهنگی نیز خواهد داشت.

این تصمیم، واکنش های بسیاری را به همراه داشت و یک ماه بعد از اعلام این خبر، مرکز پژوهش های مجلس با انتشار گزارشی ضمن تأکید بر غیرمنطقی بودن معافیت مالیاتی فعالیت های هنری در کشور، پیشنهاد داد ضمن در نظر دریافت یک حداقلی از درآمد و اعطای معافیت مالیاتی تا آن سقف، درآمد حاصل از فعالیت های هنری نیز همانند درآمد سایر مشاغل، مشمول پرداخت مالیات قرار گیرد.

در این گزارش با عنوان آنالیز تجارب کشورها درزمینهٔ معافیت های مالیاتی درباره معافیت مالیات بر درآمد فعالیت های هنری شرح داده شده است: آنالیز تجارب کشورهای مختلف درزمینهٔ معافیت های مالیاتی که در بیشتر موارد با دقت و وسواس زیاد طراحی می گردد، می تواند در اعمال معافیت های هدفمند و بالطبع پرهیز از معافیت های غیر هدفمند راهگشا باشد.

در این گزارش ضمن بیان چرایی اعمال معافیت بر درآمد در نظام های مالیاتی، به آنالیز تجربه سایر کشورها در اعطای معافیت به فعالیت های هنری پرداخته شده است. آنالیز دلایل نظری وضع معافیت مالیاتی در سایر کشورها در کنار واکاوی تجربه سایر کشورها در حوزه اعطای معافیت به فعالیت های هنری نشان می دهد معافیت های قانونی اعطاشده به فعالیت های هنری در کشور با منطق اعطای معافیت های مالیاتی سازگار نبوده و سه ویژگی هدفمند بودن، مشروط بودن و غیردائمی بودن را ندارد. بر این اساس پیشنهاد می گردد ضمن در نظر دریافت یک حداقلی از درآمد و اعطای معافیت مالیاتی تا آن سقف (مانند سایر مشاغل و حقوق بگیران)، درآمد حاصل از فعالیت های هنری نیز همانند درآمد سایر مشاغل، مشمول پرداخت مالیات قرار گیرد. شایان ذکر است بر اساس مبانی نظری و تجارب سایر کشورها، حمایت از فعالیت های گوناگون به ندرت از جهت اعطای معافیت های مالیاتی آن ها می گذرد بنابراین حمایت از فعالیت های هنری نیز می تواند از جهتهای دیگری غیر از معافیت مالیاتی انجام گردد؛ به طور مثال می توان با افزایش منابع صندوق اعتباری هنر به حمایت (توسعه ای، معیشتی، بیمه ای و...) از فعالان عرصه هنر در کشور پرداخت.

در این گزارش نیز تأکید شده است: بر اساس مبانی نظری و تجارب سایر کشورها، حمایت از فعالیت های گوناگون به ندرت از جهت اعطای معافیت مالیاتی آن فعالیت ها می گذرد و یکی از مهم ترین دلایل این مهم آن است که وجود چنین معافیت های غیر هدفمندی موجب کاهش شفافیت در هر نوع فعالیتی می گردد، مسئله ای که هم اکنون به دلیل دامنه گسترده معافیت ها در قانون مالیاتی ایران شاهد آن هستیم. با توجه به آسیب های فراوان معافیت های مالیاتی، کشورها کوشش نموده اند از جهتهای دیگری به بخش هایی که ضروری است از آن ها حمایت گردد، یاری نمایند، به طور مثال می توان با افزایش منابع صندوق اعتباری هنر به حمایت (توسعه ای، معیشتی، بیمه ای و...) از فعالان عرصه هنر در کشور پرداخت.

بنابراین، اگرچه اعطای معافیت بدون هیچ قیدی به فعالیت های هنری از منظر عدالت مالی چندان قابل توجیه به نظر نمی رسد، اما اگر به هر دلیل قرار است از بعضی فعالیت های هنری در کشور حمایت هایی از جنس حمایت های مالیاتی صورت پذیرد، با توجه به اصول مالیاتی این حمایت ها باید محدود، مشروط و موقتی باشد که معافیت های کنونی حوزه هنر هیچ کدام از این شرایط را دارا نیست.

منبع: اتاق بازرگانی ایران

به "لغو معافیت 100 درصدی فعالیت های فرهنگی و انتشاراتی از مالیات" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "لغو معافیت 100 درصدی فعالیت های فرهنگی و انتشاراتی از مالیات"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید